Choďte do celého sveta…

Aj tento rok sa naša farnosť vybrala na sviatok svätého Cyrila a Metoda na Červený Hrun. Dvanásty krát sme „vyšľapali“ na toto miesto, aby sme spoločne oslávili Boha.

Putovali sme v hojnom počte, v krásnom počasí. A to nielen farníci z Kamienky, ale aj spolupútnici z Kamenice a iných farností. Začali sme už tradične Krížovou cestou, ktorá sa niesla v duchu nasledovania nášho Pána Ježiša v radosti i bolesti, s podtitulom “Pripodobniť sa Kristovi”.

Pri každom zastavení sme rozjímali nad najhlbším tajomstvom života – tajomstvom bolesti. Tak sme pomaly dorazili do cieľa nášho putovania, na slnkom zaliatu čistinku, kde sme spoločne slávili svätú omšu ku cti svätých Cyrila a Metoda.

Svätú omšu celebroval náš duchovný otec Peter, ktorý nám hneď v úvode pripomenul, že by sme mali vzdať vďaku za všetko, čo sa k Cyrilovi a Metodovi viaže. Za to, že boli horlivými ohlasovateľmi evanjelia i za to, že priniesli vieru v zrozumiteľnej reči.

To všetko prispelo k tomu, že naši predkovia na tomto území mohli pochopiť evanjelium. A to, že to oni pochopili cez mnohé generácie, je aj dôvod, že my sme sa možno práve preto vybrali na toto miesto, aby sme sa poďakovali Pánu Bohu za svoju vieru, za náš národ i za našich vierozvestcov svätého Cyrila a Metoda. Oni prišli na naše územie naplniť slová evanjelia, ktoré hovorí: „Choďte do celého sveta, učte všetky národy a krstite ich v mene Otca i Syna i Ducha Svätého…“(Mt 28, 19-20)  A tak prišli s písmom, prišli s jazykom, ktorému boli naši predkovia schopní porozumieť a tak pochopiť podstatu našej viery – lásku Boha, ktorý za nás zomrel na kríži.

A tak sme i my poslaní ísť učiť a krstiť. Či už členov našich rodín, priateľov, kolegov i celkom neznámych ľudí. Máme im prinášať vieru, ktorú ako poklad nosíme vo svojom srdci. V prekrásnom prostredí vihorlatských lesov sme načerpali mnoho síl. Stretli sme sa s priateľmi, pookriali na tele, no najmä na duchu. A ako náš duchovný otec na záver povedal, toto misijné poslanie, ktoré mali svätí Cyril a Metod, máme aj my všetci a sme pozvaní šíriť evanjelium.

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required