Quo vadis, Domine?

Quo vadis, Domine?

 

Kam kráčaš, Pane? Týmito slovami sa pýta apoštol Peter Krista po vypálení Ríma Nerom. Ide však aj o muzikál, ktorého sme sa zúčastnili v 4. Pôstnu nedeľu. Popoludní sme vyrazili z farnosti. Naším cieľom bolo divadlo Jonáša Záborského v Prešove. Cestou sme sa pomodlili Krížovú cestu, ktorú sme obetovali za naších blízkych.

 

Dej muzikálu Quo vadis sa odohráva v Ríme v prvých rokoch po Kristovej smrti. V Ríme vládne krutý Nero, kresťania sa stretávajú tajne. Celým dejom nás sprevádza príbeh dvoch ľudí: rímskeho veliteľa Marca Vinizia, ktorý sa zaľúbi do zverenkyne jedného Nerovho senátora – Lygie – kresťanky. Aj keď sa Marcus snaží získať lásku Lygie rôznymi spôsobmi, napokon sa dá pokrstiť podobne ako Lygia. Krutý Nero hodí  kresťanov levom, keďže na nich hodí vinu za vypálený Rím.

Nakoniec prichádza apoštol Peter s malým chlapcom, ktorý sa ho pýta, kam odchádza. Peter je rozhodnutý odísť z Ríma, keď tu vidí Krista. Ten na otázku Kam kráčaš, Pane? Odpovedá: “Idem do Ríma, keď Ty chceš odísť.“

Návštevou tohto muzikálu sme si možno spríjemnili pôstne nedeľné popoludnie, no zároveň sme sa mohli zamyslieť, aká silná je naša viera v Krista. V dnešnej modernej dobe, kedy môžeme vieru slobodne prejaviť to máme omnoho ľahšie, ako to mali prví kresťania.

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required